Verd d’Orista (grön)
Runda, köttiga och söta frukter som blir mossgröna när de är mogna. Katalonien.

White Beauty (ljust gulvit)
En produktiv och plattrund tomat med hög motståndskraft.

Hillbilly Potato Leaf (gulorange med röda toner)
En flerfärgad bifftomat med röda toner i fruktköttet. Vacker att skiva. Stora gula frukter med strimmor av rött på nacken. Söta och saftiga. Producerar mycket. Något sen.

Gold Medal (orangegul med röda stråk)
Kulturarv från New York 1921 och hette då Ruby Gold. En mycket söt och vackert tvåfärgad tomat som vann Seed Savers Exchange smaktävling för kulturarvstomater 2008.

Dester (rosa)
Kulturarv från Amishfolket i Seymour, Missouri. En läcker, rosa bifftomat som väger runt 450 g. Denna tomat vann Seed Savers Exchange smaktävling för kulturarvstomater 2011.

Rosa di Girona o Pera (rosaröd)
En stor och lite bucklig så kallad stufftomat, alltså en tomat med stort hålrum som man kan fylla med godsaker och grilla. Aromatisk, söt och intensiv smak. Mycket rikgivande. Katalonien.

Brandywine (ljusröd)
Från slutet av 1800-talet, mest berömd av alla klassiska tomater, känd för att vara den godaste av alla sorter. Stora halvkilos ljusröda tomater. Sen, bör odlas i växthus. Inte särskilt sjukdomstålig, så använd en köpt jord av bra kvalitet.

Pomodori di Sorrento (ljusröd)
En härligt stor och köttig tomat, perfekt att skära i tjocka skivor och äta med lite olja, salt och färska örter. Italien.

Black from Tula (brunröd)
Rysk Heirloomtomat som beskrivs som ”den fulaste, mest utsökta tomat jag någonsin odlat”. Ger goda skördar av brunröda, något tillplattade bifftomater. Rik och full smak.