Egna färska tomater mitt i vintern?
Självklart! Hållbara tomater odlas och skördas som vanliga tomater men kan lagras i flera månader inomhus. De kräver ingen transport från fjärran land som tär på vårt redan hårt belastade jordklot. Hållbara tomater hänger på en armlängds plockavstånd, där i ditt eget kök!

Självklart kan du även odla hållbara tomater för att äta dem färska och solmogna. Det gäller i första hand de tidiga sorterna.

Skörd
Hållbara tomater blir bäst om de har fått sin riktiga färg eller åtminstone börjat skifta färg vid skörden. Klipp av hela klasen försiktigt och häng upp den på en krok eller käpp. Klasarna kan även förvaras i en papperskasse. Vintertomaten är hårdare och tål att lagras liggande.

Smak och hållbarhet
Smaken skiftar bland de olika sorterna. Tomaten måste ha vuxit klart i storlek för att fortsätta mogna under lagringen. Tomater som inte är färdigvuxna skrumpnar ihop i stället. Det mest utmärkande efter en tids lagring är att de inte är lika söta som färska och solmogna tomater. Smaken påverkas negativt av för mycket gödsel och vatten.

Tomaterna kan lagras ljust eller mörkt, i rumstemperatur eller lite svalare men ej i kylskåp. Hållbarheten är ca 4-6 månader.

Högväxande tomater

Busktomater